Junghans, geschiedenis van een meester-horlogemaker

Erhard Junghans

Het is Duitsland 1861 wanneer Erhard Junghans, samen met zijn zwager Jakob Zeller-Tobler, een bedrijf start voor het maken van onderdelen, voor de klokkenindustrie. Ze werkten in Schramberg, niet ver van Zwitserland. De kleine stad ligt in het Zwarte Woud, een gebied, waar toen veel (koekoeks)klokken werden gefabriceerd.
Erhard en Jakob gebruikten moderne technieken en hun bedrijf werd snel bekend door hun uitmuntende productiekwaliteit. Dat bleek het fundament voor een eigen horlogemakerij. De eerste zakhorloges van het merk Junghans zagen het levenslicht in 1866.
In 1875 nam Arthur Junghans de leiding over, door het vroegtijdig overlijden van zijn vader. Arthur was een horlogemaker met kennis van de laatste technologische ontwikkelingen, mede door zijn studie in Amerika. Hij was gefocust op vernieuwing en die ontwikkeling gaf het bedrijf een grote voorsprong in kwaliteit en productie. De ster van Junghans steeg en zo werd de 8-puntige ster in 1890 als handelsmerk geregistreerd.

In 1903 werd Junghans, met meer dan 3000 werknemers en meer dan 3 miljoen zakhorloges per jaar, (een ongekend aantal in die tijd) de grootste horlogefabriek ter wereld. Aan het begin van de jaren ’30 werden de eerste polshorloges geproduceerd. De innovatieve geest van de horlogemakers ontwikkelde als eerste een chronograaf uurwerk voor polshorloges in 1946, de J88. Deze speciale chronoscoop is tot op de dag van vandaag een
groot collectorsitem. Niet alleen de precisie, ook de uiterlijke kenmerken kregen veel aandacht. Men zorgde voor de nieuwste ontwerpen door met beeldend kunstenaars, de modernste klokken op de markt te brengen. Max Bill een Bauhaus student, ontwierp in 1956 een keukenklok, die zoveel succes had, dat het een permanent onderdeel is geworden van de collectie van het Museum of Modern Art in New York. Junghans maakte daarmee geschiedenis.

Zo ontstond het merk de Junghans Max Bill. Het cijfer 4 is kenmerkend voor deze ontwerper. Nog altijd is dit het belangrijkste model. Een jubileum editie is de Max Bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus (J88.02). Er zijn slechts honderd van deze limited editions op de markt gebracht voor een prijs van € 8.350.
Junghans bleef een pionier in de chronografische ontwikkelingen en het bedrijf concentreerde zich op nauwkeurige methodes om de tijd te meten. Het eerste Duitse polshorloge met een quartz uurwerk werd in 1970 gemaakt. In 1972 schreef Junghans wederom geschiedenis als de officiële tijdmeter bij de Olympische Spelen.
Een nieuwe revolutie in 1985 werd veroorzaakt door de ontwikkeling van de eerste radio bestuurde zonneklok, Junghans Funk Uhr. In 1990 werd de Mega1 geïntroduceerd. Het eerste radio gestuurde polshorloge ter wereld. In 2005 wordt de Mega1000 gelanceerd. Een horloge dat een eigentijds ontwerp en ultramoderne technologie combineert. Typisch Junghans!

Tot op de dag van vandaag zijn dát de kenmerken van Junghans. Een Junghans is er in vele uitvoeringen. Van Max Bill tot Meister Driver van klassiek tot eigentijds modern en minimalistisch. Wil je een radio gestuurde een keramische of eentje van titanium, mogelijk op zonenergie of een atoomwandklok?
Junghans biedt ruim honderdvijftig jaar ál het mogelijke op het gebied van tijdsaanduiding in design en techniek.
Woudenberg Juweliers biedt als dealer al het moois, wat de geschiedenis van Junghans u te bieden heeft.

1861 Een zoektocht naar excellentie

De Junghans horlogefabriek werd in 1861 opgericht. De zakenman Erhard Junghans richtte het bedrijf, samen met zijn zwager Jakob Zeller-Tobler, op in Schramberg, een kleine stad in het Zwarte Woud.

Zij specialiseerden zich eerst in het produceren van onderdelen voor horloges. De precisie waarmee zij hun werk verrichtten werd snel bekend om de uitmuntende productiekwaliteit. Zo werd het fundament gelegd voor een complete horlogemakerij. De eerste horloges van het merk Junghans werden ontworpen en gefabriceerd door de eigen meester-horlogemakers in 1866.

Junghans gebouw

1875 Arthur Junghans

Na het vroegtijdig overlijden van zijn vader nam Arthur Junghans de leiding van het bedrijf over in 1875. Arthur was een horlogemaker geworden door handel en opleiding. Hij reisde naar Amerika, waar hij de laatste technologische ontwikkelingen bestudeerde. Arthur Junghans introduceerde vele nieuwe productietechnologieën in het bedrijf. Hij kwam met nieuwe ideeën en ontwerpen en werkte als technisch leider. Net voor de eeuwwisseling waren er verscheidene machines ontwikkeld die Junghans een grote voorsprong gaven in kwaliteit en productie. Arthur Junghans was voornamelijk gefocust op vernieuwingen in horloge maken. Maar liefst 300 uitvindingen werden gepatenteerd onder zijn leiding.

1890 De ster van Junghans

De 8-puntige ster die vandaag de dag nog steeds het handelsmerk is van Junghans is geregistreerd in 1890. Junghans horloges werden bekend als betaalbare producten met een hoge Duitse kwaliteit. Ze werden over de hele wereld goed verkocht. In 1903 werd de toekomstvisie van Arthur Junghans realiteit: Junghans was de grootste horlogefabriek. Meer dan 3000 werknemers produceerden meer dan 3 miljoen horloges per jaar. De productiefaciliteit moest uitgebreid worden. Zo ontstond het terrasgebouw met de vorm van een trap, zodat elke horlogemaker natuurlijk daglicht op zijn werkplek had. Het gebouw van Junghans wordt nu als monument beschermd.

Junghans ster

1946 Een kostbare erfenis in moeilijke tijden

Na de dood van Arthur Junghans namen zijn zonen Erwin en Oscar het beheer van het bedrijf in 1920 over. Het voortzetten van de erfenis van het bedrijf en het handhaven van zijn hoge normen waren geen gemakkelijke taak, maar de broers waren succesvol. Aan het begin van de jaren ’30 werden de eerste polshorloges geproduceerd. Deze zouden al snel de zakhorloges in populariteit voorbij gaan. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog en het ontmantelen van de fabriek, bleef de innovatieve geest van de meester horlogemakers van Junghans bestaan. Junghans ontwikkelde als eerste een chronograaf uurwerk voor polshorloges in 1946, het legendarische J88 uurwerk. Junghans was in staat om zichzelf als bedrijf met een lange traditie in de naoorlogse wederopbouw te bewijzen.

1970 De tijd van het quartz uurwerk

Na de succesvolle samenvoeging van het bedrijf na 1945, begon Junghans zich op nieuwe, nauwkeurigere methodes te concentreren om de tijd te meten. Het eerste resultaat van deze inspanningen was het elektrische uurwerk (op batterij). Uiteindelijk ging met verder met de pas ontwikkelde quartz technologie, welke men verder ontwikkelde. De eerste Duitse quartz klok werd gebouwd aan het eind van de jaren ’60. In 1970 werd het eerste Duitse polshorloge met een quartz uurwerk gemaakt. Als pionier in de chronografische ontwikkeling schreef Junghans opnieuw geschiedenis als de officiële tijdmeter bij de Olympische spelen van 1972.

Junghans quartz

1985 Junghans en het radiogestuurde uurwerk

Junghans zorgde voor een nieuwe revolutie op de markt van horloge- en klokkenmakers toen zij de eerste radiobestuurde klok ontwikkelden. Het eerste radiobestuurde polshorloge van de wereld, de Mega 1, kwam na de eerste radiobestuurde zonneklok in 1990. Om het 15-jarige bestaan van de Mega 1 te vieren en hulde te brengen aan de klassieke tijd, lanceerde Junghans de Mega 1000. Dit horloge is een nieuwe interpretatie van ‘s werelds eerste radiobestuurde horloge dat eigentijds ontwerp en ultramoderne technologie combineert.

Junghans radiogestuurd

1990

Na de eerste serie geproduceerde radiografisch bestuurbare tafelklok (1985), introduceert Junghans het eerste radiogestuurde polshorloge. De Junghans
Mega 1. Een futuristische asymmetrische vorm.

1995 Mijlpaal na mijlpaal

Na het eerste analoge radiogestuurde horloge, volgen nieuwe modellen met de meest uiteenlopende materialen en configuraties. Zoals het eerste radiogestuurde horloge op zonne-energie in een keramische kast. Er worden varianten voor de Amerikaanse en Japanse markt geïntroduceerd.

2000

Junghans wordt overgenomen door de luxegoederengroep EGANAGoldpfeil. Een mijlpaal in de geschiedenis van Junghans.

2004 Multi-frequentie

Junghans horloges kunnen nu tijdsignalen in verschillende landen ontvangen met de gepatenteerde multi-frequentie radiografisch bestuurbare uurwerken.

radiocontrolled

2008 Handopwinder

Junghans bewijst in een mechanische competentie de ingewikkelde J325 handopwindbaar uurwerk: de Erhard  Junghans 1. Dit model is een eerbetoon aan de
oprichter van het bedrijf, door zijn ontwerp. Natuurlijk geproduceerd in Schramberg.

Junghans handopwinder

2009

Uitstekende vooruitzichten voor het merk Junghans en Schramberg: met de nieuwe eigenaren, Dr. Hans-Jochem en Hannes Steim herwint het bedrijf zijn
onafhankelijkheid.

2011

Junghans viert zijn 150ste verjaardag – met een officiële ceremonie op de jubileumdag en een dag later, de opening van het nieuwe bedrijfsmuseum.
Het Meister-assortiment wordt nieuw leven ingeblazen.

2013

De familie Steim koopt gebouwen van betekenis op aan het perceel in de Geisshalde en dus ook het monumentale terrasgebouw. Een beschermd cultureel erfgoed. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in nieuwe assemblagelijnen en de ontwikkeling van een nieuwe generatie uurwerken.

2016 Driver

Een gedeelde passie van de zoon van de oprichter Arthur Junghans en de Steim familie, beperkt zich niet tot uurwerken, maar strekt zich nu ook uit tot motorvoertuigen.
Deze passie wordt weerspiegeld in de Meister Driver modellen.

Meister driver

2017 Form-lijn

De nieuwe FORM-modellen staan voor een duidelijke vorm in de traditie van het bekende Duitse industriële design.

2018 Terrassenbau

Het 100-jarig bestaan ​​van het Terrassenbau wordt gevierd met de opening van een museum met dezelfde naam, en de Meister Chronoscope Terrassenbau
modellen. Met de ontwikkeling van het radiocontrolled-uurwerk J101 zet Junghans opnieuw, nieuwe maatstaven als het gaat om precisie en esthetiek.

Junghans terrassengebouw

2021

160 jaar Junghans – en het verhaal gaat verder. Speciale jubileummodellen worden gemaakt met nauwgezette aandacht voor detail, zoals de Meister
Signatur Handaufzug Edition 160. Dit model benadrukt de stijl en de persoonlijkheid van zijn drager, als geen ander.

2022 Saffier bolglas

vanaf dit jaar voorziet Junghans alle modellen van krachtig saffierglas. Dit zorgt voor een verbeterde kwaliteit en verhoogt de praktische waarde van de Meister en de Max Bill horloges.