Alarm

Geluidssignaal dat binnen een bepaalde vastgestelde tijd hoorbaar is.

Automatische mechanisch uurwerk

Een mechanisch uurwerk dat zijn energie haalt uit de beweging van de arm van de drager. Dit gebeurt via een geïntegreerde rotor. Op deze manier hoeft het uurwerk niet handmatig opgewonden te worden.

Blauwe schroeven     

Schroeven die gehard worden door deze te verhitten tot 290°C. Hierdoor verkrijgen zij een permanent diep blauwe kleur.

Chronograaf/Chronoscoop  

De term chronograaf wordt vandaag de dag gebruikt om te verwijzen naar een klok of horloge dat is uitgerust met een stopwatch. Echter, het gebruik van deze term is niet colledig correct aangezien de chonograaf letterlijk (in het oud-Grieks ) “tijdschrijver” betekent. Aangezien de extra functie de tijd niet opneemt, maar slechts de tijd laats zien, is de juist term “chronoscoop” (oud-Grieks: bekijken van de tijd).

Complicatie   

Verwijst naar functies (bijvoorbeeld de vertoning van het batterijscherm of de eeuwige kalender) van een mechanische klok of horloge, anders dan de vertoning van de tijd. De complicaties maken het ontwerp van het uurwerk complexer.

Countdown:   

Instelbare teller die achteruit telt.

Duisternisreserve      

De hoeveelheid tijd dat een horloge op zonne-energie of een radiobestuurd horloge op zonne-energie blijft lopen in volledige duisternis, na volledig opgeladen te zijn.

Eeuwige kalender     

Kalender die automatisch rekening houdt met de verschillende lengten van de maanden. Daarnaast wordt rekening gehouden met schrikkeljaren.

Gangreserve 

Functie in mechanische klokken en horloges die aangeeft hoeveel energie(torsie) er aanwezig is in de drijfveer.

Gelijkstelling/Sychronisatie 

Het proces waarin de tijd welke weergegeven is op een radiobestuurd horloge aangepast wordt ter gelijkstelling van de zender van tijdssignalen. Junghanshorloges worden dagelijks automatisch gelijkgesteld om 2 en 3 uur ‘s nachts. Handigmatige synchronisatie is op elk moment mogelijk.

Ioniseren       

Een coating aanbrengen op horlogekasten. Dit zorgt ervoor dat er een extreem harde, krasvrije oppervlakte ontstaat. Dit voorkomt gebruikssporen.

Kaliber

Vroeger werd de term kaliber gebruikt om naar de diameter van het uurwerk te verwijzen. Tegenwoordig wordt de term kaliber als synoniem voor de term uurwerk gebruikt.

Maanweergave         

Een functie die de fasen en de positie van de maan toont. Deze functie werkt als volgt: een schijf roteert achter een opening in de wijzerplaat. Zo wordt de stand van de maan zichtbaar.

Multifrequente radiobestuurde klok of horloge     

Een klok of horloge dat signalen kan ontvangen van de zenders JJY40 en JJY60 (Japan), WWVB (VS en Canada). Dit naast de ontvangst van de Europese zender DCF 77.5.

PVD coating

Physical Vapor Deposition. Het PVD coaten is een proces waarin zuivere metalen in een vacuüm aangebracht worden op een horlogekast. Horlogekasten met PVD coating zijn krasbestendig, huidvriendelijk en non-allergeen.

Quartz uurwerk       

Een uurwerk dat elektrische stroom vanuit een batterij of zonnecel naar een syntetisch quartz kristal stuur. De schommeling die hierdoor wordt veroorzaakt drijft het uurwerk aan (de afwijking is ongeveer één seconde per week) 

Radiobestuurde klok of horloge      

Een klok of horloge waarin de getoonde tijd bestuurd wordt door radiotechnologie. De tijd is afkomstig van een centrale zender van tijdssignalen. De constante gelijkstelling zorgt ervoor dat radiobestuurde uurwerken de nauwkeurigste manier is om tijd te meten. Bovendien wordt de tijd automatisch aan de zomertijd aangepast.

Saffierglas     

Extreem hard, krasbestendig glas gemaakt uit synthethisch saffier dat gebruikt wordt voor klokken en horloges 

Stripe finish   

Fijne, gestreepte afwerking die wordt gebruikt voor het verfraaien van het uurwerkt. Deze wordt toegevoegd aan de wielbrug van de saldohaan.

Tachometer   

Functie om snelheid te meten, bijvoorbeeld een gemiddelde snelheid over een bepaalde afstand.

Tijdszone instelling   

Wanneer een andere tijdszone wordt betreden kunnen radiobestuurde klokken en horloges ingesteld worden om lokale tijd te ontvangen. Bij klokken en horloges met een tweede tijdsweergave, kan dit als de tweede tijd ingesteld worden. De datum kan ook aangepast worden aan de lokale tijd.

Tweede tijd    

Optie om een tweede tijd weer te geven (bijvoorbeeld van een ander tijdszone) naast de lokale tijd.

Zenderknop   

Optie om handmatig met de zendmast van tijdssignalen te synchroniseren.